Trafik-népszavazás: a Fidesz nem kockáztat

Még egyszer nem fogjuk elkövetni ezt a hibát – a Fidesz-frakció egyik tagja arról, hogy lesz-e népszavazás a nemzeti dohányboltokról még az országgyűlési választások előtt.

Persze, hogy nem fogják elkövetni, ez ugyanis a Fidesz számára öngyilkossággal érne fel. Ma úgy tűnik, hogy a Fidesz 2014-ben annak ellenére meg fogja nyerni az országgyűlési választásokat, hogy az ország többsége kormányváltást szeretne.

A Fidesz jelenlegi erejének titka az ellenzék. Az ellenzék, amelyik három év alatt képtelen volt felépíteni egy olyan politikai történetet, amelyben ők a jófiúk, a kormány meg a rossz. Pedig ehhez minden segítséget megkaptak Orbán Viktortól.

Idén nyáron aztán a „tehetséges politikus” Lázár János tálcán kínálta a sztorit, amire minden ellenzéki vágyott. A trafik-ügyben ugyanis a gazdag, hatalmas és arrogáns kormánypártiak lettek mindannyiunk szeme előtt még inkább ilyenek, miközben kiszolgáltatott emberek, az egyszerű trafikostól a függő láncdohányosig a szenvedő alanyok.

És ezek mindannyiunk lakóhelyén lejátszódtak. Mindenki tudja, hogy melyik szerencsétlen veszített és melyik csókos nyert.

trafl

Amikor az ellenzéknek az a legnagyobb problémája, hogy képtelen önmagáról pozitív történetet elmondani és azt el is hitetni a választókkal, akkor nincs más választása, mint minden lehetséges rosszat elmesélni az ellenfélről. Ehhez pedig kívánni sem tudnának jobb platformot, mint amit egy trafik-népszavazás nyújtana.

Mi teljesen biztosra vesszük, hogy az esetleges népszavazás a kormány ügyének csúfos bukását hozná.

Azonban ennél politikailag sokkal fontosabb, hogy a parlamenti választások előtt néhány hónappal a Fidesz leggyengébb pontjára irányítaná a figyelmet, a kormányoldal esetleges veresége pedig a sebezhetetlenség mítoszát is lerombolná.

Ezért aztán nem is fogunk trafik-ügyben szavazni 2014 júniusa előtt.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.