Merre viszi Merkel Európát?

A tegnapi német választások után ismét minden szem az európai válságkezelésre fog szegeződni.

Angela Merkel pártja négy évvel ezelőtti eredményén jelentősen javítva a szavazatok közel 42%-át szerezte meg, sőt, több mint fél évszázada egyedülálló módon még az abszolút parlamenti többség is karnyújtásnyira került a CDU-tól.

Ebben a helyzetben Merkel az erő pozíciójából tárgyalhat a nagykoalícióra már legalább egy éve készülő szociáldemokratákkal. A nagy valószínűséggel létrejövő együttműködés óriási felhatalmazással és még nagyobb parlamenti többséggel vághat neki a most következő négy évnek.

Kérdés, hogy mihez kezdenek ezzel a többséggel, különösen, hogy merre indul Németország az európai válságkezelés útján. A hagyományosan integráció-párti szociáldemokraták támogatásával egy föderálisabb uniós magot próbálnak létrehozni, vagy Merkel személyes habitusához igazodva továbbra is apró lépésekkel, lehetőleg minimális német áldozatvállalás mellett próbálják kezelgetni a válságot?

Az előbbi számára ritka kedvező a politikai környezet. Az elmúlt esztendőben a kancellárnak és csapatának volt ideje felkészülni a mostani feladatra. Közben egyetlen meghatározó európai országban sem lesz parlamenti választás a következő egy évben.

Ha a szorosabb európai integráció (legalábbis az úgynevezett mag-Európa számára) Merkelék célja, akkor annak most neki fognak látni.