Együtt az MSZP-vel – október 23-án is!

Bajnai Gordon elmondta, hogy az MSZP és az Együtt-PM szövetsége közösen fog fellépni a nyilvánosság előtt egy "nagy demonstráció" keretében október 23-án. Hozzátette: együtt fognak felállni a színpadra, hogy megmutassák a szövetség erejét, irányát és szándékát a választóknak, és azt, hogy alapvetően közösen akarják leváltani Orbán Viktor rendszerét.

Október 23-a nyilván jó dátum politikai megmozdulásokra. Használta már ezt a Fidesz is, nem egyszer komoly sikerrel.

Annak azonban oka van, hogy az MSZP mindig visszafogottabb volt ezen a napon. Nem azért, mert szívük szerint Kádár János és az oroszok sikerének tapsolnának, hanem két másik okból.

Az egyik, hogy akárhogyan nézzük, az MSZP az MSZMP utódpártja, és ezt a keresztet még nem sikerült teljesen letenniük.
A másik ok, hogy az MSZP mindmáig számít azon idős emberek szavazatára, akik egyfajta szocializmus-nosztalgia miatt voksolnak rájuk.

bm2

Mesterházy Attila valószínűleg a háta közepére kívánja mindezt, hisz neki tényleg semmi személyes köze nincs Kádárhoz vagy az ő rendszeréhez. És politikai értelemben minden bizonnyal Mesterházy kezét kötik meg leginkább az ex-munkásőr szavazók.

De a tény ettől még tény marad: október 23. és az MSZP nem természetes szövetségesek. Az pedig, hogy Bajnai Gordon mégis ezt a napot választotta a közös demonstrációra, azt jelenti, hogy ő nem érzi ezt a feszültséget.

A probléma az, hogy az általa megcélzott, Fideszből kiábrándult centrista szavazók egy jelentős része viszont igen.