Egyszezonos költségvetés

Immáron van hivatalos költségvetési tervünk 2014-re. Hogy mennyit ér, az viszont nem teljesen világos. Egyrészt ugyebár - ahogy a portfolio.hu rámutatott - így néz ki a vonatkozó hiány előrejelzések monoton növekvő trendje.

Ami a részleteket illeti, ez a tervezet 2 %-os növekedéssel kalkulál. Bár személyesen Orbán Viktor győzködte a közvéleményt arról pár napja, hogy ez visszafogott becslés, a valóságban nem világos, hogy egyáltalán mitől közelítené meg a magyar gazdaság jövő évi növekedése ezt az értéket. Egyelőre ugyanis semmilyen hazai trend nem mutat a növekedés meglendülése irányába.

A kormány hagyományosa keveri az előrejelzést a promócióval. Nagyon úgy tűnik, hogy most is ez történik.

Ez a terv nem számol továbbá a hústermékek áfájának már bejelentett csökkentésével, illetve a korábban már szintén beharangozott devizahiteles mentéssel. Ahogy a kormányt ismerjük, mindkét bejelentés meg is fog valósulni valamilyen formában, amit aztán bevételi oldalról majd valamilyen rendkívüli hadiadó pótol ki.

Ha tényleg így történik, akkor az újabb adók miatt még az általunk vártnál is rosszabb lehet a növekedés. Ez viszont a költségvetési hiánycél szinte bizonyos és jelentős elvétését jelentené.

Ilyen helyzetben pedig egy választásokat frissen megnyerő kormány nem tehet majd mást, mint amit Medgyessy Péteren kívül minden frissen megválasztott kormányfő egyébként is tett: megszorít.

Talán nem árulunk el nagy titkot a kicsit is tapasztalt olvasónak azzal, hogy ez a költségvetési terv legfeljebb a választásokig él majd.