Elmagyarosodik az amerikai politika

Nem ejthetik túszul az egész gazdaságot ideológiai megfontolásból. Engedjék működni az amerikai államot! - Barack Obama a republikánusoknak, miután a kormány működésének pénzügyi alapjai megszűntek.

Az amerikai politika egyre diszfunkcionálisabb. Az államigazgatás befagyasztása olyan szélsőséges tett, ami más fejlett országban egyszerűen nem történhetne meg.

Az Egyesült Államok óriási erejét évtizedeken át az adta, hogy politikai elitje az ideológiai ellentétek és feszültségek ellenére is képes volt praktikus szempontok mentén kiegyezni. A kompromisszumnak önértéke volt, mert lehetővé tette, hogy az elméleti-elvi viták helyett a tettek dominálják a politikát.

Ennek mára végérvényesen vége.

Az ideologikus politika térhódítása nem új keletű Amerikában, de az elmúlt öt évben korábban nem látott magasságokba hágott. A Republikánus Párt egy része nyíltan hadat üzent a kompromisszumok logikájának, és szinte vallásos meggyőződéssel harcol vélt igazáért.

Ez a Tea Partynak nevezett képződmény megakadályozza azt is, hogy a többi republikánus józan engedményeket tegyen a demokrata elnöknek.

De persze mindehhez kellett maga Barack Obama is, akinek egyszerűen túl nagy a kabát. Az elnököt nemes eszmék vezérlik és nagyon szépen tud beszélni, de nap mint nap kiütközik, hogy konkrét politikai tapasztalata gyakorlatilag nincs (korábban mindössze két évig töltött be választott tisztséget az országos politikában).

Mint ilyen, nem ismeri azokat a trükköket, technikákat, amivel ezt a hihetetlen fafejű ellenzéket kezelni lehetne. Ez a kombináció már korábban is olyan kellemetlen helyzetekhez vezetett, mint az egészségügyi reform körüli malőrsorozat vagy a látványos arcvesztés Szíria esetében.

Csak remélni lehet, hogy előbb-utóbb magára talál az amerikai politika, mert az USA nélkül esélye sincs a fejlett világnak, hogy kimásszon a jelenlegi gazdasági katyvaszból.

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.