Hernádi-ügy: mennyire függetlenek a horvát bíróságok?

Az elmúlt 24 órában sokan minősítették már a horvát igazságszolgáltatási rendszert, illetve kötötték össze Hernádi Zsolt nemzetközi körözését egyéb megfontolások érvényesülésével.

Emlékeztetőül: a Hernádi elleni vádak a Sanader volt horvát miniszterelnök elleni bírósági perben elhangzottakon, illetve az abban hozott ítéleten alapulnak.

Az alábbi számok azt mutatják, hogy az elmúlt kilenc évben hogyan értékelte a horvát, illetve a magyar bírósági rendszer függetlenségét a kérdésben elfogulatlannak tekinthető amerikai Freedom House.

Az 1-től 7-ig terjedő skálán az 1-es az ideális állapotot, a 7-es pedig a függetlenség teljes hiányát mutatja. Nem gondoljuk, hogy a magyar bíróságok függetlensége etalonnak lenne tekinthető, ezért aztán még inkább feltűnő, hogy milyen messze járnak a horvátok még tőlünk is.

Nyilván ennek az ügynek rengeteg aspektusa van, de nehéz dolga van annak, aki a horvát bíróságok vélelmezett függetlenségére alapozza az érveit.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.