A készpénzt szereti a magyar kormány

A gazdasági fejlettség egyik fontos mérőszámában egyelőre csak a saját régiónktól szakadtunk le, de hamarosan a Balkán egy részétől is le fogunk.

A fejlett gazdaság egyik ismérve, hogy a papírpénz-használat visszaszorul, a bankszámlapénz pedig előtérbe kerül. Még nem volt olyan gazdasági felzárkózás, ahol ennek ellenkezője történt volna.

Ezért is olyan fájó, hogy már két éve is rettentően rosszul álltunk e tekintetben. Nálunk ugyanis a papírpénz aránya az úgynevezett M1-en belül (a forgalomban lévő fizikai pénz és a folyószámlán tárolt pénz összege) a cseh és a lengyel szint közel duplája volt, egy szinten a román és a bolgár értékekkel.

Azóta bevezetére került a tranzakciós illeték és előkészületben van a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt előíró törvény is. Mindkettő egészen direkt módon ösztönöz arra, hogy lehetőleg minél ritkábban használjuk a bankokat fizetésre. Kíváncsian várjuk, hogy 2014-re mennyivel leszünk Bulgária és Románia mögött.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.