Még az irakiak is boldogabbak a magyaroknál

A nemrég megjelent World Happiness Report rettentően elkeserítő képest fest Magyarországról. Az átfogó felmérés készítői azt vizsgálták, hogy mennyire boldogok a mindennapi életben a világ egyes országainak állampolgárai.

Az alábbiakban Magyarországot és a hozzá helyezésben legközelebb álló országok listáját mutatjuk (illetve érdekességként az éllovasokat és a sereghajtókat).

1. Dánia

2. Norvégia

3. Svájc

...

105. Irak

106. Szerbia

107. Bosznia-Hercegovina

108. Banglades

109. Laosz

110. MAGYARORSZÁG

111. India

112. Mauritánia

113. Palesztin Autonóm Területek

...

155. Benin

156. Togo

Nem, nem a szeme káprázik.

Nemcsak Szerbia és Bosznia, hanem Irak és Banglades állampolgárai is boldogabbnak érzik magukat, mint mi.

A jelentés azzal is megpróbálkozik, hogy az egyes országok eredményeit bizonyos általános mutatószámokra vezesse vissza.

Szerintük Magyarországon különösen rossz a helyzet abban, hogy mennyire dönthetnek szabadon az emberek, amikor a saját életükről van szó. Továbbá elkeserítő a korrupció mértéke és a nagylelkűség hiánya.

Más vizsgálatok a fő üzenettel összecsengő eredményt mutatnak. Az OECD vonatkozó 2012-es felmérése például a fejlett országok állampolgárai közül a magyarokat találta a legboldogtalanabbnak.

És ha ez nem lenne elég, egyéb felmérések alapján az is kijelenthető, hogy ezen a téren több mint egy évtizede folyamatosan romlik a helyzet az országban.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.