Tényleg nem akar kétharmadot a Fidesz?

Az elmúlt napokban már másodszor hallottuk-olvastuk azt, hogy az új választási rendszert úgy alakították ki, hogy ne nagyon lehessen benne kétharmadot elérni. Érdemes erre odafigyelni, mert egyrészt egyáltalán nem igaz, másrészt nyilván okkal bukkant fel a kormányzati kommunikációban ez a pont.

Ha volt választási rendszer, ami nehézzé tette az alkotmányozó többség kialakítását, az a 2010 előtti volt.

A mostaniban azonban a mandátumok több mint felét a „győztes mindent visz” elve alapján osztják ki. Ezért aztán viszonylag kicsi különbséget is óriásira nagyít ez a szisztéma. A torzítás érzékeléséhez érdemes egy kicsit játszani a mandátumkalkulátorral. Viszonylag alacsony részvétel mellett a Fidesz már a jelenlegi támogatottságával is kétharmadot szerezne.

De akkor mire fel az új üzenet? Valószínűleg ez az első kormányzati reakció arra, amit Bajnai Gordon pénteken mondott, és minden bizonnyal sok ellenzéki már egy ideje gondol, hogy a baloldali összefogás célja a kétharmad magakadályozása. Hagyjuk most egy pillanatra azt, hogy valóban ez van-e a háttérben, illetve amennyiben igen, akkor tényleg a Gyurcsányékkal való összeborulás-e a legjobb stratégia.

A lényeg, hogy az ellenzék legfőbb választási üzenete valami ilyesmi lesz. Ez pedig nagyon erős üzenet.

Az egészen elvakultakon kívül ugyanis nincs ember, aki szerint az ismételt kétharmad jó lenne az országnak.

Még azoknak is, akik nagyon fáznának egy Gyurcsányt felvonultató alakulat győzelmétől, a kívánatos alternatíva nem a Fidesz-kétharmad, hanem a Fidesz-többség. Akik pedig 2010 után ábrándultak ki a Fideszből, de nem tetszik nekik ez a baloldal – na, őket meggyőzheti a kétharmad veszélye. Ez valóban megakadályozhatja az ismételt alkotmányozó többséget, sőt, akár még a kényelmes többségtől is megfoszthatja a Fideszt.

A kétharmad rémével új életre kaphat az eddig teljes bénultságban leledző baloldali szövetség választási kampánya. Végre nem kellene ugyanis magukkal foglalkozniuk, arról beszélniük, hogy mit csinálnának, ha kormányra kerülnének.

Elég volna annyit mondaniuk, hogy a Fidesz megint túlnyerheti magát.

És amilyen állapotban van ennek a csapatnak a hitelessége, ennél többre valószínűleg nem is kéne törekedniük.

Semmi kétség, érti ezt a Fidesz is. Az elkövetkező hetekben minden bizonnyal meg fognak jelenni azok a szakértők, akik elmondják, hogy az új kétharmad matematikailag lehetetlen. Meg hogy ez már megint egy baloldali csapda, ami arra szolgál, hogy elaltassa a jobboldali szavazókat. De ez kevés lesz – a kétharmados győzelem ugyanis nem tűnik irreálisnak a szavazók számára, hiszen négy éve már megtörtént. Ennél több kell ahhoz, hogy az ismételt kétharmad mumusát pacifikálni tudják. Ellenség kell hozzá, méghozzá hiteles ellenség. Olyan, aki ellen nemcsak harcolni lehet, hanem harcolni kell. A félelmet kell hadrendbe állítani a félelem ellen.

Ma egyetlen ember van a magyar baloldalon, akiről szinte bármilyen rosszat el tud képzelni a baloldali törzsszavazókon kívül mindenki. Természetesen Gyurcsány Ferencről van szó. Ő a kétharmad megakadályozására épülő stratégia leghatékonyabb ellenszere.

Ha a baloldal ki akarja használni az „állítsuk meg a kétharmadot” törzsszavazókón túlmutató erejét, akkor el kell dugnia Gyurcsány Ferencet a kampányban.