Végre elkezdődik a politikai verseny

Jó hírünk van. Négyéves szünet után megkezdődött a politikai verseny Magyarországon.

A 2010-es, majd a 2014-es országgyűlési választásokon gyakorlatilag csak egyetlen számottevő politikai erő, a Fidesz vett részt. A baloldal képtelen volt hiteles politikusokat, üzeneteket felmutatni. A 2014 elején összeeszkábált Összefogás csak elnyújtotta az agóniát, továbbá protesztpárttá tette az LMP-t, amelyik így komoly szervezet és komolyan vehető vízió nélkül is bekerülhetett a Parlamentbe. Közben hivatalosan karanténban volt a Jobbik, de a valóságban csak senki nem támadta őket, hogy végül csak a saját ügyetlenségük jelentsen nekik csak korlátot.

A tegnapi választás ehhez képest óriási fordulatot jelent.

Az MSZP szinte biztosan haldoklik, és négy jelölt is van, amelyik harcba száll a szavazóiért. Ráadásul mind a négy jó okot kapott arra, hogy az eddigieknél komolyabban vegye a küzdelmet.

A DK és az Együtt fej-fej melletti harcban van a baloldal vezetéséért. Mindkettő fiatal párt és ezért értelemszerűen gyenge vidéken (a DK amennyivel idősebb, annyival erősebb), de Budapesten mindkettő biztosan verte az MSZP-t. Márpedig egy baloldali párt csak akkor lehet tényező az országos politikában, ha Budapesten domináns erő tud lenni. Ez persze egyelőre egyikre sem igaz, de az MSZP-re még annyira sem. Előbbieknek viszont óriási lendületet és legitimitást adhat a 13 százalék feletti fővárosi eredmény.

Erre már lehet és érdemes vidéki jelenlétet építeni, ezzel már át lehet csábítani a legjobb MSZP-s szervezőket és aktivistákat.

A Jobbik nagy pofont kapott, de vigasztalódhat a második hely fügefalevelével. A 2009-hez képesti szavazatszám-zuhanás, illetve az áprilistól elmaradó szavazatarány azonban azt mutatja, hogy a párt növekedésének korábbi motorjai kifulladóban vannak. Ehhez nyilván kellett Kágébéla is, de erős a gyanúnk, hogy az alapvető problémát nem ez jelentette. Sokkal inkább az, hogy a Jobbik egyszerűen soha nem volt elég ügyes abban, hogy kihasználja az anti-establishment jellegében rejlő lehetőségeket.

Ők továbbra is csak a „cigánybűnözés” pártja, és a teljesítményük azon múlik, hogy éppen mennyire tűnik fontosnak ez a téma.

Ha képesek ezzel szembenézni, akkor akár egy valódi anti-establishment párt is születhet.

Az LMP erejét mindeddig a többiek gyengesége jelentette. Úgy tűnik, a párt vezetése az elmúlt hónapokban mégis elhitte, hogy szavazóik jelentős részben az ökopárt jellegük miatt támogatják őket, és ennek megfelelően válogatták meg politikai üzeneteiket is. A tegnapi választási eredmények azonban azt mutatják, hogy nagyon csekély az LMP törzsszavazói bázisa, így áprilisban minden bizonnyal a protesztszavazatoknak köszönhette parlamentbe jutását.

A várakozásokhoz képest gyenge májusi eredmény akár fel is rázhatja a pártot, bár erre náluk látjuk a legkevesebb esélyt.

Bárhogyan is alakul, végre igazi politikai verseny kezdődhet, a verseny pedig jó dolog. Közben ugyanis kiderülhet, hogy ki mire és mennyire alkalmas mint politikus. És hogy mi kell ahhoz, hogy egy párt ütőképes ellenzéki erővé váljon. És akkor 2018-ban nem kell majd megint megélnünk azt a katasztrófát, hogy csak egyetlen komoly erő vegyen részt a választáson.