RTL vs. kormány: meddig mernek elmenni?

Varga Mihály tegnap bejelentette, hogy adóvizsgálatot kér az RTL Klub ellen. Nem működött sem az üres fenyegetés, sem a testre szabott adó, úgyhogy be kellett vetni az állam öklét, a NAV-ot. Az RTL azonban van olyan nagy és eléggé felkészült ahhoz, hogy ez nem lesz könnyű menet.

Ebből az ügyből precedens lesz, fontos következményekkel a kormány és a vállalatok közti hatalmi viszonyokra.

A magyar kormánytól sokan tartanak ebben az országban. Sokan nem mernek ujjat húzni vele vagy erős embereivel. Mindez nem igazán új jelenség, az előző tíz évben mindegyik kormány alatt voltak olyanok, akik féltek. A jelenlegi helyzet azonban annyiban speciális, hogy most különösen sok vállalat, illetve vállalkozó érez így.

Ha azonban azt tudakoljuk, hogy mitől is félnek, akkor kisebb vállalatok esetében a NAV-nál, nagyobbaknál a célzott törvénykezésnél vagy az államosításnál lyukadunk ki. Az RTL Klub most megkapott, illetve meg fog kapni ebből mindent.

Először üzentek. Amint a 444 megírta, azt üzenték, hogy ki kell tömni a TV2-t, különben baj lesz. Aztán amikor ez nem működött, jött a testre szabott törvénykezés. A reklámadó egészen arcpirító módon fókuszál egyetlen médiumra. Majd amikor kiderült, hogy a törvénygyár szokás szerint egy kicsit selejtes terméket alkotott, és az RTL-en nem lesz behajtható a sarc, a gazdasági miniszter személyesen ugrasztotta az adóhatóságot a cégre. Ne legyen illúziónk: ez nem az a NAV-vizsgálat lesz, ahol megoldható, hogy az ellenőr elnézőbb legyen.

Nem, itt közvetlen utasítás van arra, hogy nemcsak keresni kell, hanem találni is – legalábbis a miniszter úgy fogalmazott, hogy gyanús, hogy az RTL fiktív tranzakciókkal próbál kibújni az új adó hatálya alól.

Mivel Varga Mihály nyilvánvalóan nem láthatta még az RTL könyvelését, ezért lehetetlen nem úgy értelmezni a szavait, mint hogy a miniszter politikai okokból prejudikál.

Az RTL azonban sokkal jobb helyzetben van, mint az átlagos magyar vállalkozó vagy vállalat. Először is külföldi tulajdonban van, ahol a tulajdonos is hozzászokott a politikai támadáshoz. Miközben egy külföldi bank már fele ennyi támadás esetén is rohanna egyezkedni, a médiavállalkozások esetében nem példátlan a politikai támadás. Másodszor, a cég vezetője is külföldi, ezért aztán kevésbé kell tartania a színfalak mögötti, személyével kapcsolatos zsarolási kísérletektől. Harmadszor, az RTL profitja elég nagy volt ahhoz, hogy ne legyen létszükséglet náluk az adócsalás. Ezért aztán az átlagos vállalkozásoknál nyugodtabban várhatják az adóellenőrzéseket is.

Mindezek miatt az RTL nem fog megfutamodni és valószínűleg nem bukik el néhány, a szekrényben könnyen megtalálható csontvázon. Ehelyett könnyen lehet, hogy több precedenst is hoz a várható összecsapás.

Először is ki fog derülni, hogy a NAV vizsgálatainak eredményeit mennyire befolyásolhatja a kormány.

Nem akarunk álnaívak lenni, de a magyar államigazgatásban a Fidesz minden ezzel ellentétes irányú, egyébként deklarált szándéka ellenére is létezik még a közszolgálat etosza.

Másodszor, a minden bizonnyal a bíróságon folytatódó ügy jó mércéje lehet a magyar bíróságok függetlenségének.

Ezzel kapcsolatban egyébként eddig inkább jobb tapasztalataink lehettek, mint rosszak – a nevetségesen gyáva Alkotmánybíróságot kivéve.

Harmadszor, megtudhatjuk, hogy meddig hajlandó elmenni a kormány, ha sem a fenyegetés, sem a különadók, sem a NAV nem ér célt.

Ha pedig kiderül, amint mi azt gondoljuk, hogy még mindig közelebb vagyunk a Nyugathoz, mint a Kelethez, akkor ez a tény felszabadítólag hathat az egész magyar vállalati szektorra. Talán még a saját érdekeikért is hajlandók lesznek kiállni egyszer.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.