Magyarországon nem lesz tartósan egypártrendszer

A veszprémi időközi választás óriási meglepetést hozott, amit nehéz máshogy értelmezni, mint hogy a magyar választóknak tele van a hócipője a kétharmaddal. A Fidesz vezetői elhitték, hogy vízen járnak, de a tegnapi eredmények azt mutatják, hogy ők is halandók.

Magyarországon nem lesz tartósan egypártrendszer.

Egy év távlatából könnyebb belátni, hogy a tavaly áprilisi kétharmad egy különösen inkompetens (és részben valószínűleg kétkulacsos) ellenzék, továbbá egy választás-technikailag rendkívül felkészült és tényleg mindenre elszánt kormánypárt közös erőfeszítéseinek egyedi eredménye volt. Az egyiknek minden bejött, a másiknak semmi. Az a pillanat azonban elmúlt.

Elmúlt volna magától is, de a Fidesz vezetői mintha siettetni akarták volna ezt. Az előző négy év arroganciáját és önfejűségét a négyzetre emelték, és úgy viselkedtek, mint akik mindent tudnak és akiknek mindent szabad. Lázár János, Rogán Antal és az a sok-sok fiatal politikus-vállalkozó: mintha csak az ellenszenvességi bajnokság csodacsapatát akarnánk összeállítani.

Az új Fidesz-kormány első évének legfontosabb üzenete az volt, hogy ezek az emberek és ez a stílus még három évig velünk lesz.

Ez pedig nagyon sok fideszesnél is kicsapta a biztosítékot. A Simicska-Orbán konfliktus okán végre a részben önkéntesen vállalt láncaiktól megszabaduló jobboldali újságírók egyre-másra írják meg, amit gondolnak. Hogy ők nem ilyen lovat akartak. Hogy a polgári Magyarország az nekik nem egy termék volt, hanem egy álom. Hogy ez a kormány már egyre kevésbé az ő kormányuk. Az eredményekből úgy tűnik, nincsenek egyedül ezzel az érzéssel.

Persze valószínűleg nem őket hallották meg a választók, hanem az RTL Klubot.

Azt a csatornát, amelyik sajátos szimbóluma lett a fideszes kisgömböccel szembeni ellenállásnak.

A “hagyományos” választástechnikai módszerek (lejáratás, pénz ígérete a településnek, mozgósítás) aktív alkalmazása ellenére a Fidesz óriásit bukott Veszprémben. Kész Zoltán közel 10 százalékpontot vert a Fideszre egy olyan körzetben, amit utóbbiak 20 százalékponttal nyertek tavaly. A baloldali jelölt kb. annyi szavazatot szerzett, mint egy éve az őt támogató pártok jelöltjei együtt, a fideszes viszont rettentően sokat veszített.

Ez pedig veszélyes precedens a kormánypárt számára. Azt üzeni ugyanis, hogy igenis legyőzhetők. Hogy a “centrális erőtér” nevű valami, meg a rezsicsökkentés nem válasz mindenre. Ha eléggé utálják őket, akkor még egy megannyi levitézlett támogatóval “megáldott” ismeretlen jelölt is megverheti őket.

Tegnap természetesen nem omlott össze Orbán Viktor rendszere. Az első nagy vereség azonban szükségszerűen túlmutat önmagán. Az, hogy ebből a kormány vagy az ellenzék fog többet tanulni, majd kiderül.